"Piazzolla by night" - Recital de pian si acordeon
Ioana Lupascu - pian
Fernando Mihalache - acordeon
Program:
Ave Maria
La misma pena
Jeanne y Paul
Oblivion
Primavera portena
S.V.P.
Soledad
Tango Imperial
Tzigane Tango
Le grand Tango
Libertango
Ioana Maria Lupașcu, pe care marele pianist Lazar Berman o descria drept „solistă cu enorme posibilități tehnice și artistice”, s-a născut la Brăila, unde a studiat pianul de la vârsta de patru ani cu profesorul Mircea Bogatu. Formarea de bază a continuat la Liceul de Muzică "George Enescu" din București și apoi la actuala Universitate Naională de Muzică din capitală. Dupa absolvirea conservatorului "Ciprian Porumbescu" Bucuresti, este admisa la Masterul " Virtuosity Level " la Conservatoire du Lausanne, Elvetia la clasa Prof. JF Antonioli, dar dupa cateva luni se muta in Italia, unde devine studenta marelui pianist Lazar BERMAN, la Accademia Europea di Musica. Dupa incheierea masterului de trei ani de zile in Perfectionare Solistica, a continuat sa lucreze cu Maestrul Berman pana la tragica sa disparitie in 2005 si cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o sa-si imbogateasca mijloacele de expresie muzicala si sa aprofundeze viziunea asupra interpretarii solistice.
Desi laureata a numeroase concursuri nationale si internationale, nu s-a simtit atrasa de viata competitionala si a inceput cariera solistica, fiind prezenta pe scene din Italia, Romani, Elvetia , Croatia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.
In Italia debuteaza in decembrie 2005 la Milano pentru Societa dei Concerti la Conservatorio "Giuseppe Verdi" de la Milano si atrage atentia criticilor, ziarele au numit-o o pianista " ricca di virtuosita" ( "plina de virtuozitate ").
A fost invitata in festivaluri precum Pazailis Music Festival- Lituania, Gala Proms of Delight, Festivalul de Teatru de la Sibiu , Festivalul national de Teatru Bucuresti, FIE Iasi, Festivalul Romania Valori si Traditii Artistice Europene Italia , Gala Operei Cluj, Marile Serate Muzicale ale Bucurestiului, Festivalul Mozart - Opera Brașov.
A cantat sub baghetele dirijorilor : JF Antonioli (Elvetia), Mihail Agafita, Ovidiu Balan, Valentin Doni, Mika Eichenholz (Suedia), Iurie Florea, Dorin Frandes, I.Ionescu-Galati, Ladislau-Petru Horvath (Italia), Marius Hristescu, Koichi Inoue ( Japonia), Alexandru Iosub, Koichiro Kanno, Walter Hilgers (Germania), Sabin Pautza , Radu Postavaru, I.I.Prunner, Gottfried Rabl (Austria), Petre Sbarcea, Mihail Secikin, Tiberiu Soare, Florin Totan, Takiro Ueno(Japonia), Winston Dan Vogel ( USA), Theo Wolters ( Olanda) . A colaborat cu violonisti de marca precum Ladislau Petru Horvath , Romel Joseph, Luminitza Petre si Florin Paul, cu violoncelistii Rodin Moldovan si Mirel Iancovici, cu contratenorul Cezar Ouatu , cu acordeonistul Fernando Mihalache.
In 2017 cvartetul Gaudeamus serbeaza 30 de ani de activitate avand-o ca invitata speciala in cateva concerte.
Din 2007 este solista a Filarmonicii " Paul Constantinescu" Ploiesti.
In 2007 lanseaza CD-ul " Live Piano Solo "(Ed. Libris ) , urmat de „ Piano Recital" in 2009 ( Ed. Casa Radio – Radiodifuziunea Romana ) . In 2011 interpreteaza coloana sonora a documentarului de televiziune " O lacrima de ...celuloid..." (prod. Verdecrud Media), in 2014 semneaza coloana sonora a documentarului Povestea unui ciob de lut distribuit de Digi World si in 2017 semneaza coloana sonora a lung metrajului Cand Pamantul Vorbeste.
In 2008 a fost invitata de catre Societa dei Concerti sa deschida stagiunea de recitaluri din Sala Puccini a Conservatorului „G. Verdi" Milano si in acelasi an lanseaza primul sau roman autobiografic „ Printul Baghetei" la Editura MeteorPress , al carui prim tiraj se epuizeaza in primele trei luni de la aparitie.
Din 2011 incepe colaborarea cu actrita Daniela Nane cu care sustine turnee in tara si strainatate cu diferite spectacole, cel mai cunoscut fiind Pianul cu Poeme. Mai colaboreaza cu mari actori precum Ion Caramitru, Constantin Chiriac, Piotr Adamczyk, Richard Mc Cabe .
In decembrie 2012 este invitata alaturi de violonistii Romel & Victoria JOSEPH sa sustina un recital la sediul Natiunilor Unite din Geneva pentru Ziua Internationala a Drepturilor Omului , urmat a doua zi de o noua performanta la Paris.
In stagiunea 2016-2017 sustine o serie de concerte la Opera Comica pentru Copii imaginand anotimpurile intitulate "Armonii de....".
Interesata de repertorii noi, compozitori precum Guy Bacos, Deniz Inan, Ioan Dobrinescu, Luca Tieppo i-au dedicat diferite lucrari pentru pian solo sau pian si orchestra, lucrari a caror premiera absoluta a si sustinut-o.
Presa de specialitate a numit-o " o forta a generatiei sale"', Daniela Caraman Fotea a spus despre artistă că "universul ei spiritual lanseaza chemari precum al unei mitice sirene" iar Vasile Pruteanu conchide: "Viața intensă pe care știe a o reda este secretul artei superior construite a pianistei".
Fernando Mihalache este unul dintre puţinii acordeonişti români cu o
prezenţă constantă pe multe scene din ţară şi străinătate, într-o varietate de
genuri artistice, de la spectacole muzicale sau de jazz, la recitaluri
camerale.
A colaborat cu instituţii de prestigiu ca Teatrul Naţional Bucureşti, Opera
Naţională Bucureşti sau Teatrul Naţional de Operetă şi a participat la
festivaluri precum „Festivalul Enescu”, Festivalul „Jazz Blues&More”,
Festivalul Internaţional de Jazz, „Bucharest Music Film Festival” şi la
spectacole prezentate la Sala Radio şi Ateneul Român.
În cadrul „M.T. Band” (Germania) Fernando Mihalache se află în postura
de instrumentist polivalent: keyboard, acordeon, nai. Unul dintre cele mai
importante proiecte ale sale este „Traffic Strings”, materializat cu un
compact disc în 2009.
Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu a pus bazele „Accord Vibes”,
un proiect de anvergură (acordeon, vibrafon şi contrabas - Michael Acker),
unic în România.
Un alt proiect interesant prin asocierea timbrală (flaut, acordeon, pian şi
contrabas) cât şi prin repertoriul abordat este “Maxim Quartet”.
Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi cadru
didactic asociat al instituţiei, Fernando Mihalache susţine în prezent primul
curs de acordeon din istoria universităţii.